Sunday, February 26, 2012

Happy Birthday Papa!

video

Malam ni ummi "blanje" papa nasik putih lauk ayam masak merah ye... ulam nye timun cicah budu..kikikiki~


Periuk Kukusan Baru!


Alhamdulillah.. sampai jua periuk kukusan ni.. lama mencari akhirnya jumpe di Kota Bharu.. opkos la my mum yg jd mangsa mencari dan membawanye ke sini.. kat sini (sekitar Putrajaya/Bangi) harga utk size 36cm = RM138 (kat pasar borong).. xde jenama pulak tu.. agak berat hati sy nak beli.. kat KB baru RM85 (harga boleh tawar menawar)..cap BUAYA lagi..

Periuk kukusan kesayangan hamba...kikikiki~


 Cupcake ni dibuat bersempena birthday husband I yang ke-37 hari ni.. 
sambil² praktis guna periuk kukusan baru, I buatlah terus kek kukus untuk dia.. buat simple dimple aje sebab xde bahan nak deco lawa² bertema bagai.. buat syarat.. bak kata ex-boss I dulu yakni boss Zaza, " apalah makna besday kalau xde kek"


sebekas utk kawan² dia.. sebekas untuk kawan² I.. =)

Mintak maaf ye kawan² sebab hasilnya xbrape memuaskan.. maklumlah, 1st time...
Ada lagi beberapa biji..simpan utk aniq-eryna nyanyi lagu 'happy birthday papa' petang nanti...






Sunday, February 19, 2012

Budak Taska Sambut Malidur Rasul


Majlis sambutan Malidur Rasul Taska/Tadika Putrajaya berlangsung pada hari Sabtu 18 Februari 2012 di Dewan 5R4, Putrajaya.. 1st time anak² I terlibat dengan program² sebegini.. pagi tu berpeluh la juga nak menyiapkan budak berdua tu.. sebaik celik mata buat onar.. haish, geram sungguh..

 Baru ku tahu nama school budak² tu 'Taska Bunga Kantan' heheeheh...

 Mana kawan² yang lain? Eryna xleh pakai tudung.. xsampai seminit dah sememeh.. tudung syria dia dah ketat..kena tukar size.. 

 Eh, sama la baju kite... me-acheh auntie belikan eryna baju =)


Aniq + Eryna dan Umairah je wakil Taska Bunga Kantan..hahahaha.. sadis betul..

 Aniq dan salah soram cikgu beliau..

 Penatnya berarak...

 Breakfast disediakan...roti + air mineral + kuih + tea o
Berkepit dgn parent jelah budak² nih.. next time buat majlis cenggini kena gi school dulu..cikgu kena bawak naik bus..mak bapak follow belakang bus tanpa pengetahuan anak².. huhuhuh~ 

 Before masuk dewan untuk acara seterusnya, barulah sampai 2 keluarga lagi..

 Dalam dewan.. aturcara majlis agak membosankan dan agak tak kena.. ni kan majlis maulud budak taska/tadika.. kan lebih menarik kalau budak² aje yg tampil di pentas buat persembahan...

 "kak yaya" dtg meramaikan majlis..

 Johan Qari Putrajaya.. brape kerat aje yg dengar.. dewan hingar bingar dgn suara kanak².. xde budak yg dgr alunan ayat suci pakcik ni...

 satu ni je budak² buat persembahan.. nasyid.. tengok aniq tu.. siap berdiri lagi..sgt berminat tgk budak sebaya dia buat persembahan...

 ..ibu bapa seluruh dewan teruja... semua senyap menghayati persembahan kanak² tadika mana ntah...

ustaz nama apa ni ye... lupa lak.. kikiki~
time dia bg ceramah dewan kembali hingar bingar.. aniq + eryna pun dah buat onar.. xsabar nak kuar dewan..


Monday, February 13, 2012

Mencari Penawar..


Semalam kawan² mencadangkan minum madu asli dengan perahan limau nipis.. maka,serta merta I sms husband (dia cuti jaga Eryna..Eryna sakit mata) suh carikan madu khaula or madu tualang kat Alamanda or pasar presint 8.. alhamdulillah, ada jual kat pasar.. dulu pernah beli madu tualang nih...beli kat kelantan..botol dia lain.. dah upgrade kot skrg..ntah la.. jgn yang tiruan dah ler... xreti I nak bezakan madu asli dgn madu tiruan..

Malam tadi sebelum tido 3 sudu besar I telan.. pun keadaan masih sama..masih batuk²..terjaga tengah² malam.. I kemam lozeng Fisherman Friends sambil bersandar di katil..terlelap kejap..bila lozeng tu dah abid dlm mulut, tersedar semula...sambung batuk² hingga perit kerongkong.. mengalir la juga setitik dua air mata.. merintih dlm hati.. bila la nak berakhir semua ni...


Selain tu, beli juga air cap badak ni.. dengan harapan panas dalam badan berkurangan skit.. I ni kejap² panas badan berpeluh-peluh..siap tukar baju lg.. kejap² seram sejuk berselimut dan bertungku bagai.. semalam mujur ada tungku letrik Kak Tie kat surau opis nih.. lega I.. kalau x, emmm meracau la I... 

Husband beli 3 botol tp 1 botol je sempat I sorokkan.. 2 botol lg Aniq and Eryna ambik 1 sorang... 


Eryna sakit mata.. mata bertaik tapi x merah pun.. tak serius cuma tiap kali bangun tido mata dia xleh bukak..tergam dek taik mata.. hari ni dah hantar ke Taska.. kalau cikgu komplen/x bg ke taska esok, ehem ehem...papa kena cuti lagi la...

Sekarang dah x lalu nak makan mana dah.. kalau makan pun akan kuar balik sebab duk batuk² je kan.. tiap kali batuk muntah balik semua yg dimakan.. kena pantang makan etep nih.. makan buah je buat sementara waktu nih.. xpun cereal..xde minyak.. apa² jelah...





Thursday, February 9, 2012

Musim sakit

Kelmarin saya x keje...amik cuti rehat menjaga husband yang tetiba demam.. cuti 4 hari terperuk dalam rumah asyik tengok tivi je cemana x pening kepala tu..? acu kuar rumah tengok alam semesta sejam dua..sambil2 sapu rumput kering kat halaman, lapang hati saya melihatnya.. kurang skit penat saya.. 

Pagi-pagi saya pegi hantar kanak-kanak ribena dua beradik tu pegi taska.. biar aman skit..bolehlah papanya berehat dengan tenang.. saya masuk opis kejap buat sedikit keje peribadi..hehehe~ then kuar kira-kira 2 jam kemudian menuju ke Alamanda.. nak ke pejabat pos..ni urusan Jojek nak masuk UiTM..

Dari Alamanda, bergegas balik..mengantar Jojek masuk keje pulak.. alang-alang dah sampai food court tapau la sebungkus sup daging untuk pesakit yang terlantar dirumah.. xde mood sy nak masak.. lagi pun, saya xde selera nak makan... then, lepas balik mengantar sup daging untuk husband, saya ke mydin kejap membeli susu and pampers anak.. balik dr mydin, aduh..penatnya.. terlelap kejap disisi orang demam.. kul 2.30 petang baru terjaga.. lepas solat zohor tergerak hati nak buat apam polkadot yang ditempah cikgu taska.. mengedot pula sepetang...


Tak sempat kukus semua apam, dah kul 5.30 ptg.. bergegas pulak ke taska ambik anak.. masa berjalan nak ke taska tu dah rasa lain macam.. sakitnya perut!!!!

Sampai je kat umah, terus saya terlantar di sofa..amik tempat husband pulak..hahahaha..tiba-tiba batuk..masa batuk tu terasa sakit sgt perut.. bagai urat perut ditarik-tarik..kurang kalsium agaknya.. saya suruh la husband amikkan susu kotak coklat.. minum skit dah xlalu.. terus muntah... aik, masuk angin ke? a'a la..sy bekpes roti telur je pagi tadi kat opis... xlama kemudian terasa muka membahang... ala...demam ke?!!!

Saya cuba rehatkan diri semalaman..xmo buat apa-apa keje..dengan harapan esok sehat walafiat seperti sediakala.. tapi, tengah-tengah malam sy terjaga.. batuk semakin teruk.. dan saya berpeluh-peluh.. perut juga masih sakit..saya raba-raba perut..cuba berkomunikasi dengan baby.. tapi tiada tindak balas dikesan...

Subuh semlm, saya dah xpanas badan..tp masih lemah..xboleh nak berdiri lama-lama.. sambil siapkan beg sekolah anak, sy gosok-gosok perut..tapi baby sikitpun x bergerak.. then, sy terus panaskan burger and bancuh milo kosong.. sy kena makan..

Hanya separuh burger and separuh milo blh telan.. pastu xlarat nak kunyah dah.. xde selera.. sambil² tu duk gosok² perut sehinggalah baby tendang 2-3 kali.. fuh, lega! saya sambung tido..berharap badan bertenaga bangun nanti dan xperlu gi klinik... tapi kul 9.30 terjaga saya masih begitu..malah rasa makin xlarat nak berjalan.. alos la... emmm, pegi klinik amik mc jelah... memula gi klinik putrajaya presint 11.. doc xkasi mc sebab suhu badan xcapai 38 darjah..apakah?!! abih kalau dah pesyen sy demam cenggitu nak buat cemana? walau langsung xleh bangun pun xdpt mc jugaklah ye? kena la keje walau nak angkat tangan pun xmampu? huh, peraturan kedoktoran yang sy xleh terima...

kawan² ku yang rasa² nak demam dan batuk² tu blh mai sini makan ubat ni.. x abih sy makan sensorang ni.. lgpun, xberani tgh² peknen ni nak sehat mengharap ubat klinik.. 

then, sy pegi klinik swasta..klinik Lita Alis Presint 9.. boleh je dpt mc..xpayah mintak².. dapat ubat kasi ke husband sebab dia pun xkebah 100% demamnya..


Balik dari klinik, sambung tido.. rasa lelah kesana-sini walau berkereta.. bangun baru makan ubat sebab terasa xde apa² perubahan setelah 2x tido.. lepas solat zohor, cuba makan cornflakes buat alas perut.. tapi, semangkuk kecik pun xmampu nak abiskan... eeeeeee x bestnya demam!!! bila kali terakhir saya demam? beberapa puluh tahun yg lalu kot... ntahlah.. x ingat dah...


Menjelang petang, anak² dah balik dr school, sy pun kembali ke rutin asal..umpama x demam.. bekerja selaku suri rumah seperti biasa.. huhuhuhu~ dan hari ni menapak ke opis seperti biasa.. lemah x lemah saya xleh sambung cuti.. cuti rehat kena jimat².. lepas bersalin nanti lagi byk sy kena cuti bila ada baby kecik...

Saya harap, datuk saya yang duk dalam wad sejak 3hari lalu kembali sehat..boleh makan minum dan berjalan seperti dulu².. saya kesal x dapat balik kampung menjenguk walau sekejap tika dia sedang sakit ni.. padahal masa saya kecik dulu dia la yang jaga saya..

Saya harap husband jgn sakit-sakit walau sikit pun.. kesiankanlah saya...mana larat saya sorang nak menjaga semuanya tika berbadan dua nih..

Dan, bila sy sendiri yang sakit, saya sendiri juga yang kalut.. sebab dlm perut ada baby.. kesian baby...

Semoga Allah swt merahmati semua insan yang saya sayangi..











Monday, February 6, 2012

Cuti yang membosankan...

Jiwa terkurung dalam rumah.. boring dah duk menyapu-sidai kain-basuh kain-angkat lipat kain-berleter..sakit badan duk fokus ke rutin tu je 3 hari berturut-turut.. esok kalau gini juga bleh begaduh laki bini..huhuhuhu~

u ols pegi mana? i nak gi sopim pun, pitis xbrape nak ada dah..
nak window sopim...emmmm mcm x best jek...
nak jenjalan dekat2 sini ujan lak petang-petang..
pagi2 panas melecur tp nak kemana time pagi? pegi joging atas bukit? oh, terberanak la i sblm sampai di puncak..

Majalah pa&ma dari tahun 2007 hingga thn lepas dah abis baca..dah x larat nak baca dah pun..tenung je gambar-gambar dlm tu..betapa mood boring menguasai jiwa.. gi kedai runcit nak bli yg baru tp dah abis pulak..

menyesal x balik kampung..konon-konon kesian ke suami..almaklum blk klate bukan sejam dua..bukan singgit dua minyak kete nak kena isi.. isteri yg baik i ni.. kah kah kah~


oh, suamiku tolonglah bawa daku keluar dr tempurung ni.. cite naruto, chanel sport, animax, dll yg dikau tenung tu i x minat la bang!!!!