Tuesday, March 27, 2012

Pegi Kenduri..

 Ahad baru ni pegi kenduri bertunang sepupu papa.. eija namanya..

 Pelamin ni comel..

 Dapat goodies bag terus duduk bersila biarpun lokasinya x sesuai..

Yang dirai.. lupa lak nak tanya bila majlis nikah kawennya...



Tuesday, March 20, 2012

Egg Tart


Suka tart macam saya? untuk makluman kawan², saya suka tart telur, tart cis, tart buah dan lain² tart termasuk biskut tart nenas.. :)..kalau nak mari ke rumah bawaklah tart sebagai buah tangan.. (amboiiii..)

Mahal tart kan.. kalau cis tart tu RM3 seketul.. haih..seketul mana cukup..hikhikhik.. so, saya cuba la bikin sendiri.. bleh makan banyak²..tambahkan gula dalam badan yg memang dah sedia banyak..

Ni percubaan saya yang ke entah kali ke sejuta atau sejuta satu...

 memula versi kecik².. 

 bila bontot dah sengal² terus wat besar cenggini... letihnyo la duk caro ke crust dia...

hasilnya..xbrape masak pulok doh!!!!

Seandainya kalian teror buat tart, sudikah kalian menjadi sifu ku?



Pesta di Putrajaya


Sabtu baru ni kami 4 beranak pegi la ke Presint 2 tengok belon panas.. kedengaran macam best jek.. 
Lepas sarapan roti canai kat kedai mamak dekat terowong Presint 9, kami ke Putrajaya Central.. tinggalkan kete kat situ then naik bus.. seronok la Aniq-Eryna leh naik bus buat kali kedua..impian tercapai..

Turun bus je nampak helikopter.. dari riak muka hensem Aniq, nampak benar dia nak naik helikopter tuh.. ntah la brape rege tiket..xkuasa nak gi check sebab cuaca time tu panas terik...kalau murah pun ummi xnak naik..takut...


keinginan kedua xdpt ditunaikan..

 Masa kami sampai sana, dah tengah hari.. panas teramat.. mujur bawak payung..kalau x, rembat dah rainbow umbrella yg berlambak dijual kat situ.. berkenan gak la payung kalerful cenggitu..hikhikhik~

Emmm, tu jelah belon panas yang kelihatan masa kami duk situ.. dengarnya tiket RM10 untuk 5-7 minit.. belon tu xterbang bebas pun, dah siap tambat..jd, xlah menarik sangat pd fikiran hamba nih...ramai gak berbaris nak naik belon panas dikala panas terik.. 

 jalan ke depan skit konon nak alih perhatian budak berdua tuh..banyak benar org jual mainan terutama belon pistol.. sebelum ni dah dua kali bli belon buih yg jenis pistol tu tp cepat rosak..xdan main ke hari esok.. rege lak RM12-RM15.. huh, malaslah bli.. dah ler tengah berjimat..blom gaji kan...agak berkira la skit... tup-tup ada stesen keretapi lak.. ha... yang ni bleh la kasi naik.. tiket RM5 soram selama 3minit.. nak bawak gi KL naik keretapi lambat lagi... nak balik kelantan naik keretapi pun entah bila tahun...kikikiki~ 

Lepas naik keretapi, Aniq berkenan nak main golf.. tapi papa xmo layan.. papa x minat kot.. time tu la aniq dah start tunjuk protes..

Tengok muka budak merajuk...kesian...

 Berteduh jap..ummi pun dah sakit kaki.. bukan blh lama ummi nih.. almaklum saja...dah 30 minggu nih berat semacam perut.. konon² nak pujuk anak² dengan aiskrim... biar sejuk skit hati..hihihihi tp 4 kon aiskrim papa bli, 3 ummi kena abiskan.. Eryna xmo..Aniq pun xnak.. sebab tiba² kat sebelah kami lepak ada org bukak gerai belon buih pistol.. adoii la... terus ummi ajak gi Mydin..gi bli mainan kat sana.. Aniq pernah berkenan pedang mainan kat Mydin masa ikut ummi gi bli brg dapur..selain ummi  dah x tahan dengan panas.. malas nak layan keras kepala anak² pun iye jugok..

 aiskrim singgit satu...

Esoknya, Aniq demam... anak² I x biasa dgn cuaca panas cenggitu.. memang I xpernah bawak.. kalau pegi pun biasanya tunggu malam... emmm, kami laki bini agak menyesal la juga... mana taknye, kalau dah terjelepek lemah, makan xlalu... hati ibu mana tak sedih kan... tapi, mujur la Isnin dia dah ok.. berusaha makan byk takut papa bawak pegi cucuk kat klinik...heheheeh~ 

Next time ada pesta lagi, xpergi dah.. ada baby kan.. insyaAllah~..I xkan bawak baby ke tempat banyak orang camtuh.. ke pasar malam pun xkan... kata org tua², jgn cari pasal...paham kan..paham kan...?





Thursday, March 15, 2012

Fluffy Pancake

Dah lama teringin makan pancake.. tak pernah hayat makan pancake..cemana la rasanya.. duk lompat² blog orang, terserempak lak dengan gambar ni :

 oh, nampak sedap sekali!!! dan jiwa saya makin x tenteram... :(

Kata orang, nak buat pancake kena guna non-stick frying pan.. alos la.. mende tu sy xdop.. memula kawen dulu berangan nak beli Tefal..tp, ntahlah..xbli-bli sampai loni.. muge xrajin masak sgt kan.. cincai² je masak so xdelah beria sgt bab perkakas/peralatan dapur.. 
Bila dah teringin sgt nak makan pancake, dtg balik la keinginan nak memiliki kuali tefal yang bleh tahan mahal regenye tuh.. nak membelinya kena tunggu gaji.. 

sementara nak masuk next gaji, terjumpalah pulak iklan HappyCall Pan kat pesbuk..

wahhh..saya tergoda dgn fungsinya..mcm sgt berguna kala dalam pantang.. buat seketika jiwa saya tak keruan..xlena tido..terkenangkan ia...kikikiki~

Semalam, walau x larat, gigihkan juga mencuba buat pancake guna kuali biasa tu.. 

kuang..kuang..kuang...~ hodoh!!

Rasanya sedap..xmanis sgt..xtawar..xperlu cicah sambal ikan bilis atau susu atau gula.. sungguh enak dimakan begitu saja.. tp, kalau nak cicah juga, cicah la.. xmabuk pun... sy pun next time kalau buat lagi kena letak sos coklat atasnya sebab bila saya cakap saya masak "pancake", aniq & eryna membayangkan "pancake" tu seperti "cake".. kena tabur² la skit coklat urai or whatever biar nampak mcm kek... 

Nak cuba? Nah resepinya...

11/4 cawan gandum
2 sb gula pasir
2 sk baking powder
3/4 sk garam
11/3 cawan susu segar
3 sb minyak sayur
2 bj telur
-----------------------------
1. Campurkan semua bahan kering dalam mangkuk besar. Ketepikan.
2. Campurkan semua bahan basah dlm mangkuk lain. Kacau sebati.
3. Masukkan campuran basah kedlm mangkuk campuran bahan kering.
4. Biarkan adunan seketika selama 10-15minit. Tutup mangkuk.
5. Masak pancake guna non-stick pan atau sapukan sedikit butter pada kuali biasa. Masak sehingga keperangan.







Sunday, March 11, 2012

11 Mac 2012


29 tahun suda... 
Terima kasih kepada semua yang telah mendoakan kesejahteraan buat diri ini.. moga doa kalian diperkenankan oleh Allah swt.. 

video


 dari kedai Bakers Cottage Presint 8

 1st time nak rasa...tengkiu ye kanda..

 tak sabar² nak potong... dua beradik tu bergaduh berebut pisau..mujur x dicincang-cincangnya kek ummi.. 

saya penggemar kek.. coklat dan cheese pun gemar.. jadi, kek choc cheese mousse ni sedap la bagi saya.. bleh bli lagi next time..