Monday, October 29, 2012

Amsyar Azhar 5 Bulan


Berdebar-debar nak membesarkan + melindungi + mengubati + mengajar budak baik ni..







Ummi harap adik amsyar membesar normal, bijak, nakal dan ligat macam abang-kakak.. biar hidup kita sentiasa ceria..hati ummi-papa senang lihat abang-kakak-adik membesar dengan sihat..


**amsyar start meniarap sendiri pada umur 4 bulan 2 minggu**





tolong ummi jaga adik amcha ye.. *yelah tu*



Sunday, October 28, 2012

Ketika Raya..


Selalunya buat korban & akikah.. lembu ayoh yang gemuk dek kerana makan roti dijadikan korban.. tapi tahun ni xdapat nak korban..bukan rezeki kami.. malah, sedih sangat x dapat balik kampung atas beberapa sebab.. nak dijadikan cerita malam raya hari tu ujan dan ribut petir pulak...kelam suasana..saje je menambahkan pilu dihati..mujur xde radio..karang dengar lagu raya ker..lagu teratai layu ditasik madu ker..emmmm..ada la tu sebabak dua drama air mata..kompem sebolehnya next-next tahun mau balik kampung!!!

Untuk tidak menampakkan sangat rasa sedih depan anak-anak, mari kita main kamera.. 

 bangun pagi gosok gigi cuci muka terus mandi..

bersiap-siap dgn baju sedia ada.. kite nak gi masjid..
amcha xde baju melayu..

ewah..segoknye abe aniq..

sebelum kuar, isi perut seround..
ummi masak spageti and karamel hangit berlapis .. kesukaan abang aniq..
hajat nak bli satay tp cuaca buruk mlm raya membantutkan hasrat..

foto keluarga..
tunggu amcha besar sikit kite gi ambik gambar keluarga kat studio..


lepas papa siap sembahyang raya, kite pun dgn semangat raya kuar pi masjid besi..dgn harapan ada la aktiviti menumbangkan lembu, unta, dll...
tapi, hampa..suasana sunyi..yang ada hanyalah warga asing beragama islam..di dataran masjid putra lak ada pelancong bukan islam galok bergambar kenangan...

pertama kali ummi and anak-anak masuk dalam masjid besi @ Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin.. sejuk nyaman..masjid terbuka yang dikelilingi air.. mujur aniq-eryna xlajak masuk dlm air masa duk galok²-berlari²..

uteh pun xjadi balik kampung..raya kedua terlibat dengan aktiviti sukan antara universiti @ SUKIPT


Begitu ajelah hari raya aidiladha kami yang hambar di Putrajaya.. moga tahun depan kami banyak kelapangan boleh balik kampung bersua muka dgn seluruh ahli keluarga.. moga murahlah rezeki kami dan boleh menunaikan ibadah korban/akikah.. 









Thursday, October 25, 2012

Salam Aidiladha


Esok aidiladha..

Selamat menyambut hari raya aidiladha dan selamat mengerjakan ibadah korban kepada semua sanak saudara dan rakan taulan.. maaf dipinta atas ketidakmampuan untuk menghadirkan diri-bersua muka pada hari penuh rahmah nanti.. semoga semua berbahagia disamping insan-insan kesayangan yang masih ada.. kepada yang telah pergi, sama-sama kita panjatkan doa kepada Allah swt agar rohnya dicucuri rahmat..

Terima kasih kepada beberapa sahabat yang telah mengundang kami sekeluarga ke majlis akikah baby comel masing-masing..maaf kerana tidak dapat turut serta meramaikan majlis..insyaAllah ada kelapangan, panjang umur kita jumpa ye.. semoga majlis yang dirancang berjalan lancar.. 




Salam rindu..



Thursday, October 18, 2012

Susu buat Amsyar


Ada 4 drawer..tapi...

drawer 1 ni je yg penuh molek tersusun cantik botolnya..
kuantiti 4-5oz masing²..
Nak beli botol lagi tapi kena tunggu gaji..hikhikhik~
60pcs = RM90 --> if ada promosi la..

drawer lain rongak-rongak..

guba bekas dadih kecik jimatkan duit tp makan ruang pulak.. 
100pcs = RM9.50
tiap bekas dadih tu 2-3oz je isipadunya.. susu drop..bakpe drop? opkos la ummi xkerap pump kat opis..salah diri sendiri...*insaf*
botol tutup biru tu susu kambing abg aniq..tumpang kejap..heheheh~

lagi banyak rongak..drawer lambat penuh sebab guna plastik khas simpan susu.. 
harga plastik simpan susu kat manjaku bangi tu RM12.90 kalau x silap..ada 25bags je..
ambik ruang kat drawer ni juga utk bekukan ice pack..



harap penyakit malas pump dapat dibendung..huhuhuhu~


meriah? xdelah...




Wednesday, October 17, 2012

Ikhtiar dengan produk


Terpengaruh dengan testimoni .. i nak try la jugok... almaklum beberapa tok-moh yang ditemui kata si amsyar tu nampak 'benda'..kena gangguan 'Ummu Sibyan'..dll yg seangkatan dengannya.. keterujaan bertambah bila ada dari kalangan ibu menyusu kata ia blh jadi milk booster..


harganya mampu milik.. so, mari kita pakat² ikhtiar..demi anak² dan keluarga tercayam...moga usaha murni kita dipermudahkan Allah swt..insyaAllah~


Sunday, October 14, 2012

Alkisah ibu menyusu


Terima kasih banyak² kepada puan mimi ilyana yang sudi meminjamkan saya motor breastpump ameda beliau..
selama lebih sebulan sy pinjam.. *malu* 
hari ni nak pulangkanlah..mesin ameda saya dah siap direpair..hip horey!!
terima kasih banyak² sekali lagi to puan mimi..

 yang banyak berjasa...kalau x krn dia, stok susu amsyar entah ada entah tidak skrg..

 memula masuk keje..alhamdulillah..

tapi sekarang..

2-3minggu ni sdg bergelut dgn masalah susu kurang..amsyar lak pengasuhnya kata dia dah ok dgn botol MAM.. bagi 5oz pun dia blh habiskan.. 

saya x bawak blk mesin ni..tkt nak lasak² brg orang..guna kat opis je..jd, kat umah guna manual pump je..faham²lah byk mana aje leh wat stok bila guna pump manual tika susu x seberapa..

orang berbudi kita berbahasa..
ketar² tangan nak buat kek..lama benar x buat.. bahan mentah utk deco² xde..jd, gitulah seadanya yg termampu.. sudilah kiranya terima..buat hidangan minum petang bersama anak²..





Amik angin..


Senang hati ummi bila kamu bertiga sihat dan ceria..






Thursday, October 11, 2012

Nyanyi..

Anak itik tokwi mandi dalam kolam
sakit apa tokwi sakit sendi tulang
ubat apa tokwi ubat limau lelam
sakit apa tokwi sakit sendi tulang

video



Monday, October 8, 2012

Ma..



Ma di import khas dr Kelantan hanya semata-mata nak mintak tolong jagakan cucu² beliau (aniq-eryna la tu..) sementara ummi-papa ke HKL bawak amsyar buat EEG test..


Apa-apa hal mesti mintak tolong ma..suka benar menyusahkan ma..hhuhuhuhu~



Cukup dah kot..




Rupa²nya ada 19 je.. 3 rosak..tapenya dah x lekat..sayang sekali.. :(
banyak ni pun dah cukup kalau setakat pakai di rumah..

biasanya malam² 2-3x salin..kuat kencing etep si pemakai tersebut..kekadang ummi yg terlebih rajin salin..seminggu dah jimat sekurang²nya 2x7=14 kpg dispo diapers..

bab basuh, ummi basuh ikut mood. biasanya basuh hari cuti la.. cucur air meta gak,pah masuk mesin la..hikhikhik~

atas CD tu ummi lapik dgn nappy liner ni.. nanti bila baby poo-poo just buang liner ni je..poo-poo xlekat la kat CD yg gebus tersebut..kesan kuning² poo-poo tu ada la skit sbanyak lekat..

cara basuh sila la google.. malu nak amik gambar bilik air kite yg bersih berkilat  lagi bebas bakteria tu..






Agar-agar Milo-susu


Pertama kali dalam hidup ini ummi buat agar-agar..
resepi pilihan ummi opkos la yang paling mudah dalam banyak² pilihan yang ditemui..
ummi 'kureng' skit makan agar-agar.. tp dek krn anak² ummi hari tu sakit gigi, ummi ikhtiarkanlah 1 jenis desert yg lembut di gigi dan ekonomi di poket.. hikhikhik~


Bila dah siap, budak bertuah yang dua orang tu x excited pun nak makan..mentang² ummi guna mould kasui yang very simple dimple terus kata x sedap.. (ker sbb deme dah biasa mkn puding coklat ek?)
bila dipaksa makan, deme makan tang milo jek..haish..sudahnya ummi la yang kena perabihkan...

next time kite try guna mould teddy bear.. tgk cemana jadi...





Wednesday, October 3, 2012

Bagi Anak Makan


ini dah bagi...




ini pun bagi juga...


tengok...dia gemar sekali 'vita-i-chi..'


tapi jarang sekali ummi bagi makan buah-buahan..kita jarang gi pasar..kalau pegi boleh lak berkira nak beli..padahal bukan hari-hari beli.. kesian anak-anak ummi.. mintak maap ye..



sayur je bagi..tp tu pun x semua jenis ummi bagi.. bendi la kerap..kegemaran semua..



susu saja x cukup nak bagi segala zat yang diperlukan anak-anak ummi..



nampak gayanya ummi kena buat sesuatu..tika selera makan abang aniq sedang elok ni, ummi kena slow-slow perkenalkan menu baru.. 

rajinkah? sempatkah? 
insyaAllah...






Tuesday, October 2, 2012

Dugaan Silih Berganti


Allah swt menguji sabar hambaNya melalui banyak cara.. kami suami isteri diuji malalui anak-anak.. anak-anak sakit bergilir-gilir.. kejap abg demam..kejap adik demam..kejap abang berkudis, kejap kakak pulak berkudis kena jangkit..kejap adik pulak nangis-nangis di tempat baru..blum rasi..baru hari ke-2 di nursery..

 abang aniq demam beberapa hari sblm mulutnya jadi berkudis.. doc kata jangkitan kuman biasa je.. kalau virus kaki, tangan dan mulut (HFMD) xkan bernanah..doc just bagi antibiotik & ubat sapu.. ummi rimas dengan bau mulut yg teramat busuk akibat kudis tu.. lidah ada biji², gusi jadi bengkak.. abg aniq xleh nak gosok gigi..xleh nak makan.. demam dah buat dia hilang selera makan..bengkak gusi lagi la dia xnak makan..kurus kering dah dia.. ummi order susu kambing dgn mokcik tp x gi ambik pun lagi.. kebetulan pulak rumah sana dilanda chicken pop pulak..next weeknye papa pulak dikerah bekerja..haish..byk benor halangan..

abang aniq agak² dah ok, amsyar pulak ada masalah dgn pengasuh...letih ummi asyik berulang ke rumah pengasuh..amsyar batuk sikit pengasuh dah panik..terpaksalah ummi ambik and bawak amsyar ke opis..ada ketikanya ummi terpaksa ambik cuti rehat gara-gara pengasuh panik.. bila dah gitu, ummi try la hantar ke nursery.. 1st day..2nd day...amsyar nangis!!!!! uwaaaa..tolonglah anak...tolong la cepat kenal dgn 'kakak-kakak' kamu tu.. tgh hari ummi kena kuar pi jenguk kejap..sambil² bagi amsyar makan ubat baru..kesian amsyar kena makan ubat sehingga perkembangan otaknya stabil...

sedang kalut² dgn Amsyar, kakak eryna pun kena jangkit kuman abg aniq.. emmmm..sambil² beringat kena jugok! ada la tu dia share apa-apa tanpa pengetahuan ummi papa..ummi x bawak eryna gi klinik..guna je ubat sapu abg aniq.. papa beli spray pewangi mulut utk eryna..nak cover sikit bau mulut yg sgt busuk.. susah sgt nak spray masuk mulut dia.. spray tu rasa mcm kita kumur listerin.. berangin dia kata pedas..kalau dpt spray masuk mulut dia, dia ludah-ludah..nangis bersungguh.. hoh, berperang sokmo la dgn dia..
hari-hari ummi masak bubur kosong utk dia.. kami pun makan bubur tu jg la...tp kami punya ada lauk pauk..hehehe~

panjang pulak menaip..okeslah, nak tubik gi tgk amsyar..! 



Monday, October 1, 2012

Little Tutee Childcare Centre


-pandangan belakang LTCC-

Hari ni hari pertama Amsyar dihantar ke sini..kali pertama anak ummi dihantar ke nursery.. 
sebelum ni Abang & kakaknya dijaga 'nenek' dgn baik sekali sejak baby..ummi x risau..nenek berpengalaman..'nenek siti' ummi anggap seperti ibu sendiri dah..
tapi baby Amsyar x dapatlah ummi nak ngantar ke rumah 'nenek' lagi..jauh..sgt berisiko terhadap punch card ummi.. nanti asyik merah je dah ummi jadi pekerja bermasalah..tika ni rasa menyeal pulak pindah ke presint 11..haish..
Ummi & papa tawakkal je.. dgn keadaan Amsyar yang memerlukan perhatian rapi, ummi agak gementar. kami tiada pilihan yang lebih baik selain ke sini. Ummi harap Allah swt permudahkan segala urusan    penjagaan terhadap Amsyar Azhar..insyaAllah~