Thursday, November 28, 2013

Puding Roti


Update blog sepatah dua...


sedaaaaaaaaaaapp!!!

*thanx to uteh.. next time buat lg deh*


Wednesday, November 6, 2013

Kek Badam Coklat


::gambar x cantik pulak::

Rasa kek ni ni tidaklah WOW!! sgt pun.. rasa mcm kek butter biasa cuma mewah dengan kacang badam. siapa suka kekacang bolah la try test buat.. sesuai buat hidangan minum petang.. sedap makan tika suam..bau wangi kek baru masak menaikkan napsu makan... huhuhuhu

BAHAN-BAHAN:

315gm gandum
2 1/2 sdk baking powder
1/2 sdk garam

150gm butter
320gm brown sugar
3bj telur gred A
1sdk esen vanila

1cwn kacang badam cincang (kacang lain pun boleh guna)
1cwn coklat chip (kalau coklat bar dipotong dadu pun boleh juga)

Cara buatnya begini.. mudah je...
  • Ayak gandum, baking powder dan garam. ketepikan.
  • pukul butter dengan brown sugar hingga sebati.
  • masukkan telur satu persatu dan diikuti esen vanila. pukul sampai adunan 'cantik'. nampak smoothie gitu..
  • masukkan tepung yang telah di ayak sedikit demi sedikit.putar rata.
  • masukkan kacang badam dan coklat chip. kaup balik biar rata.
  • masukkan adunan dalam loyang yg sesuai. loyang petak 9x9 inci ok..xmelimpah.. sblm tu alas loyang dgn baking paper kalau xde non-stick loyang.
  • nak hias atas adunan tu dgn kepingan badam pun ok jg.
  • bakar pada suhu 170oc lebih kurang selama 30minit.

Selamat mencuba..










Tuesday, November 5, 2013

Majlis Graduasi PLKK 2012/2013



poyos je ni.. nak belajar MALAS.. tgk orang konvo jeles pulak.. hais...

Alkisah sebenarnya begini.. I urusetia cuma..untuk Majlis Graduasi PLKK sesi 2012/2013. 

 sepakat pakai oren..




 kek coklat ni x sedap...







Monday, October 7, 2013

Demam & Selesema


Lantaran ketidakcukupan rehat ditambah 3 hari berturut-turut redah cuaca panas terik sambil teguk ice blended dengan penuh nikmat, inilah akibatnye...




Oleh yang demikian, khidmat ubat ini diperlukan untuk...
 melegakan selsema.. selalu telan 1 biji dah ok dah idom tersumbat..tp kali ni 3biji telan baru mujarab

dan.. panadol ni pun telan juga sebab kepala berdenyut-denyut kesakitan..badan gigil-gigil kesejukan...
lepas telan 2bijik lelapkan mata kejap lega rasa.. 


Namun begitu, ada pulak kesan yang x diingini telah berlaku...yakni...susu drop dengan begitu drastik..ayoyo..gawat nih..xleh nak tepek gambar hasil tenusu tersebut,kamera papa ambik wat kije audit kat KL..hais papa nih... 

*ini gambar beberapa bulan yang lalu*

Akhir² ini kerap lak telan panadol+ubat selsema..harap amsyar cepatlah sihat..bila amsyar sihat ummi lagi la sihat walafiat..senang hati...xde stress & x teragak-agak nak hantar ke nursery... kalau ummi xde hutang, ummi dah ambik cuti tanpa gaji dah setahun dua demi nak jaga amsyar..tp apakan daya.. nak tumpang senang papa pun xleh *dah papa pun bukannye senang* huhuhuh~

ummi rindu senyuman manis amcha

uols berempat ni jaga kesihatan ye...kesiankanlah ummi~







Monday, September 30, 2013

Kenaikan tanpa minyak


Minyak naik harga jadi isu hangat.. semua x puas hati.. kembang kempis idom menahan marah.. kat pesbuk berbakul² sumpah seranah.. huhuhuh~ oleh yang demikian, mari kita berbasikal aje untuk kemana-mana... sanggop tuan puan? hahahaha~ jujur i x sanggup... 


Semalam gi beli basikal. (lihat gambar). murah je..RM250 kat kedai basikal Dengkil. ada basket, gear & tempat bonceng.. kaki eryna dah cedera dah terkena lidi roda masa bonceng dengan papa.. tujuan basikal ni dibeli adalah untuk kemudahan sorang "hamba Allah" tu gi balik kije. tempat kije dkt je dgn umah.. dah xde lesen, naik la basikal...pada masa yang sama, saja la nak beriadah di petang hari..nak joging malas, naik basikal seronok sikit.. 

dah bertahun lamanya i xnaik beskal..agak takut jg la..x berapa boleh imbang badan 1st time kayuh semalam...hahahaah~ malu...

nanti ada duit gaji lebih dari biasa nak beli basikal ummi lak..siap baby sit..nak bawak amsyar ronda-ronda...





Friday, September 20, 2013

Dia meragam lagi..~



Mesin Ameda ni merajuk.. tuan kata nak try mesin jenama lain untuk breastfeed next baby dengan serta merta dia xnak berkhidmat dah.. hais...br je repair.. dlm tempoh 1thn 3bulan ni dah 2x hantar repair. kalau tuan ada pitis time ni mau je tuan terus beli yang baru... tp apakan daya, tuan banyak komitmen. tukar breastpump tidak termasuk dalam bajet tahun 2013-2014.




Friday, September 13, 2013

Last Raya Day...


Raya dah abes.. dah masuk bulan Zulkaedah baru buat entry pasal raya.. hikhikhik~ ntah ler bakpe napsu berblog sedikit pudar kala ini... busy pun iye juga... di rumah lagi busy...

Tahun ni tahun pertama i beraya dgn saing² BKR.. xde apa yg berbeza sangat dr segi persiapan dan menu.. semua mengikut norma masyarakat setempat..ekekeek!

mereka gigih menghias... bukan idea saya... sy tengok je... 
*kalau x tgk xde la gambar ni kan*

sekut raya pelbagai jenis.. tp, pada hari kejadian bukan time nak rasa-rasa sekut....
*sekut pun sy x sumbang sbb sekut sy buat dah habis awal² lagi..sedap sgt la katakan...*
kah kah kah

ini Azza the PA

ini kak chah the "Cinderella"

rajin deme nih

this is Jo.. tenaga beliau sgt diperlukan kalau buat majlis di opis... heheheh~

cuba berhijab dgn flag.. cer terai...

mandor berbaju biru tu la yg paling kreatip di sini...

puok-puok kito jange pecoh

meja VIP.. sila la puji... 
hikhikhik~

antara makanan yang ada.. 

tuan rumah busy buat persiapan 

lagi makanan ditaja...

boss kite...

pegawai² BKR

Cinderella xdan berehat... ada je kijenye..

anak dara soram nih posing aje...

nak seiras 3 oram nih... mcm adk beradik kandung

diringkaskan cerita, semoga silaturrahim antara kita semua sentiasa tulus dan mesra.. ampun maaf atas semua kesilapan dan jgnlah disimpan dalam hati..

semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki kita semua dapat berjumpa lagi Ramadhan dan Syawal tahun hadapan.. InsyaAllah~


Monday, September 2, 2013

Riang Raya TW 2013


 Riang Ria Raya bersama kawan² TW.. terima kasih daun keladi.. senang² saya gi lagi.. hehehehe~
♥♥♥
♥♥♥

♥ team Agro ♥

gelak sakan bersama Amir .. layan~

makan..lapar~ thanks Cik Qasseh


Selamat Hari Raya
Maaf Zahir Batin


Wednesday, August 28, 2013

Eryna 4 Tahun


Lama benar x update blog...
xsempat iye.. xde citer iye..xde mood pun iye juga... 
Musim-musim raya ni kenyang sentiasa.. almaklum hari² open house.. weekend lagi la...tak terpegi kite..
dan kite sendiri xde kemampuan nak buat open house di rumah kite..mcm² alasannya.. nak masak xreti, reti pun mana daya soram² nak masak utk ribuan jemputan..ewah! ribuan you.. dgn rakyat jelata tu lagi... emmm..dgn rumah xberhias, kain x berlipat, pokok bunga blom tanam, dan macam-macam lagi lah... 

cumanya ummi usahakan jg menyempatkan diri buatkan sebijik kek coklat untuk kakak sempena hari jadinya.. Eryna dah 4 tahun.. cepatnya masa berlalu.. eryna mintak kek princess, tp ummi malas xcukup peralatan nak buat. sorry ye.. next time la ummi cuba..

 :: 1tahun::

::4 tahun::

potong kek di sekolah.. dan bagi goodies utk kawan²..budak² suka la cenggitu.. bangga la tu

Eryna mintak hadiah kasut roda.. sampai hari ni blom beli...
*amboi, main mintak je ye*

sebenarnya byk gambar ummi snap utk tepek di blog sbg kenangan, tp eryna delete all gambar dlm kamera ummi... gatai tangan sungguh la!

Doa ummi, semoga Eryna Nur Hana sentiasa dalam lindungan Allah swt, berjaya & bahagia dunia akhirat.. InsyaAllah~



Monday, June 10, 2013

My 3 Series Birthday GIVEAWAY by ApenIdaRiana


Walaupun xpernah memenangi apa-apa pertandingan yang disertai apatah lagi "cabutan bertuah", saya berbesar hati memberi sokongan padu buat kawan-kawan yang bersusah payah buat giveaway..

SELAMAT HARI LAHIR FIDA..
semoga Allah swt merahmati dan mengabulkan setiap impian dan harapan fida..insyaAllah..


jom ramai-ramai join giveaway ni..
---->@


Friday, June 7, 2013

Kakak buat kek


 pilih resepi dari internet.. pilih yg senang-senang je.. kkikiki~

 ayak tepung gandum + baking powder + serbuk koko

guna telur ayam ye kawan-kawan... telur itik no no no..

 gunalah mixer supaya tangan tak lenguh..

 kalau guna mixer bleh posing sambil tunggu telur kembang.. :P

 ini baking powder ye kawan-kawan.. boleh dibeli di kedai bakeri atau di kedai runcit yg berdekatan. baca label sebelum beli..

 bila telur dah kembang, masukkan tepung sedikit demi sedikit sampai habes..

video


kek ni kakak buatkan utk adik amcha..