Monday, October 5, 2015

Sekadar bersihkan sawang..



Lama x update blog.. nak baca story kawan-kawan blogger pun x sempat.. busy sangat ker..? huhuhu..

Tetiba rasa dah xpandai nak mengarang.. hahaha.. kena rajinkan diri membaca nampak gaya nih.. nak cite pasal jerebu pun rasa xde ilmu sangat pasal tu.. 

masalah yang timbul akibat jerebu? opkos la part sekolah tutup tu yg paling spiceles sekali.. hari ni kali ke-3 sekolah ditutup..cuti umminye tinggal 6 hari je lagi.. gawat...gawat.. berdoa jelah jerebu segera hilang.. rindu dah dgn suasana jernih halaman rumah..lemas weh suasana kelam kelabu..macam berada di zaman kegelapan pulak...budak-budak merungut asyik terkurung dalam rumah.. 

Mujur kesihatan anak-anak masih terkawal. cuma Amsyar yang tetiba demam.. demam pun boleh je dia tendang bola.. makan pun berselera..mulut murai... alhamdulillah..

xde modal nak bercerita.. hidup dengan rutin biasa mmg camni.. hahhaaha.. gambar pun xde nak tepek-tepek..aniq eryna dah malu-malu nak brgambar..payah..amcha jelah yg masih sporting pun..

meraikan besday eryna ke-6
suka eryna dapat kek cantik..tapi kek tu xsedap sgt.. mcm dah dibuat seminggu sblm kejadian. kedai kek tersebut dirahsiakan. kikiki~

bercakap pasal kek, aniq dah jemu makan kek coklat yang ummi masak.. amboi..demand dah anak jantan ummi tuh.. disuruhnya ummi masak kek strawberry..terpengaruh dgn drama karipap & strawberry la tu.. sape-sape yang ada resepi kek strawberry sedap sudi-sudikanlah share.. ada masa, boleh ummi try demi merealisasikan keinginan anakanda...

meroti pun ummi dah mula dah.. ada breadmaker jatuh dari langit..hahahaah~  org bg kena la guna..dop gitu?

malam berjerebu hampir di penghujung.. baju kije esok blom gosok..aduiii gosok baju la paling rajin malas sekali... bye!


Sunday, November 16, 2014

BUTTER CAKE


Butter Cake atau nama melayunya kek mentega selalu sy buat akhir-akhir ni kerana si anak kecil Amcha suka makan ia.. memandangkan saya tidak mampu nak menjamu seluruh rakan taulan disekeliling , maka sy catitkan resepinya disini supaya semua yang teringin sehingga menitik liur tu boleh buat sendiri.. kek ni sedap dimakan sebaik keluar dari oven..secara psikologinya juga, anak-anak sangat suka makan kek yang dibuat oleh ibu mereka sendiri..kek biasa pun seperti luar biasa bagi mereka... secara tak langsung, mengeratkan hubungan antara ibu dan anak.. boleh buat aktiviti membaking butter cake untuk pujuk anak dara yang merajuk juga ye puan-puan....


Bahan²:

250gm butter (if nak jimat guna margerin pun boleh-sy guna marjerin cap Bunga Mas)
180gm gula kastor
5 biji    telur gred A (sy pernah guna gred C, ok je)
1sdk    esen vanila
200gm gandum
2/3 sdb baking powder

Kaedahnya senang je..
  1. Mix sebati butter dgn gula kastor - agak² sehingga berkrim rupa parasnya
  2. Slow mixer -Masuk telur 1 by 1 dan esen vanila. lajukan semula mixer.
  3. Ayak gandum dgn baking powder. masuk sedikut demi sedikit dlm bowl mixer sehingga habes. putar sebati hingga diyakini adunan rata sekata/ringan.
  4. Gris loyang. Bakar guna suhu 175 darjah celsius selama 20-30 minit. (sy guna paper cup sbb level budak tadika suka cupcakes)
  5. Bila dah masak, kek lekang skit dr loyang/paper cup..bila dah sejuk, ia mengecut skit.
Selamat mencuba..





Sunday, November 2, 2014

Kesal


Mungkin tanpa sedar sy dah over mengharap
Tapi...mestilah sy mengharap utk itu..


emmm...

Kesal...memang kesal
Tapi walau susah macam mana sekalipun, saya tetap mengharap hal itu
dusta jika saya kata saya tidak lagi...
dan harap saya lebih sabar demi harapan itu

Maaf atas keterlanjuran kata-kata
hati xrela lafaz pun
Tapi kalah dgn hasutan syaitan memenangkan amarah

Tuhan.. 
Tolonglah hamba...

Astagfirullah hal'zim




Monday, August 4, 2014

Raya Raya Raya


Lepas seminggu beraya di kampung, kini tiba masa beraya di perantauan sehingga abes bulan Syawal.. kikikiki~opis pun dah mula meriah dgn suara merdu kawan-kawan..kepada yang masih cuti sebab cirit, sakit mata, demam tapai, dan lain-lain virus moga cepat sembuh ye...

Hari cuti nanti ada jg hajat i nak ke beberapa rumah.. biarpun tuan umah x buat open house secara rasmi.. time ni la alasan kukuh nak masuk umah orang...beraya! heheheh~ 

Pintu umah i sentiasa open.. x open kang panas pulak xde angin masuk..almaklum, xbeli aircond..u ols nak masuk bagi la salam dulu ye.. karipap frozen ada.. blh jamu u ols.. tart nenas abes dah.. huhuhuh~



 
 
 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR BATIN
&
SELAMAT PUASA 6

Wednesday, July 23, 2014

Biskut Raya 2014


Hari ni dah 26 Ramadhan.. hari ni rasanya kebanyakan warga kota dah mula beransur surut..pulang ke kampung halaman masing-masing.. yang mana dtg kerja hari ni pun rata-rata half day je kot..kikiki~ i x half day kot thn ni.. tp rasanya tgh hari nak balik kemas kain baju... blom setel lagi.. baju kotor pun 2 kali mesin ada tu... huhuhu~ Kalau jaman bujang dulu seminggu dua nak balik kampung bag dah siap sedia dah tepi dinding...hahaha~ betapa xsabarnya nak balik kampung.. walaupun kampung itu dilabel sbg mundur oleh mereka² yg tertentu, i tetap bangga menjadi salah sorang warganya..

skrg ni bkn x semangat nak balik.. semangat jg tp part nak mengemas, menyimpan, melipat dan sbgnye itu xblh buat awal²..xboleh dizahirkan perasaan seronok/terkinja-kinja nak balik kampung sebagaimana dulu...rakyat jelata yg comei² tu suka 'menolong'...

Okeh, berbalik pada tajuk asal, sekut raya tahun ni i buat la huduh²..asal ada..atas faktor bala tentera nung alik kampung nung yg ramai dan rege kuih raya yang agak mengerikan harganya kala ini...hahaahah~ i order almond london dan kuih lidah buaya je dr kawan² opis yang amik order... xsampai hati x order.. lagipun memang xreti buat pun...

Minggu pertama puasa lg dah start mengukis.. semangat gilerr..ntah le bakpe...

 Sekarang biskut lidah kucing yang bewarna-warni tu sgtlah glamer... ramai jg yg jual.. harganya boleh tahan mahal pada i yang pendapatan x seberapa nih.. nak bg anak makan xblh beli sebekas cuma... memandangkan harga jualnya yang mahal, i pun google la resepinya.. biasa aje bahan²nye.. maybe part nak membentuk rainbow tu mahal kot..uhhuuh~ xde kemahiran xcantik jadinya.. so, krn ketidakmampuan dr segi kewangan, moh ler kite praktikkan bakat terpendam..kot-kot la berbakat... hahahaha~ dgn azam yg tinggi, i pun print la resepi tersebut.. tp bila tiba masa, malas la pulak... hahaha~ rasa x cukup masa..alasan...
i terjumpa resepi yg lebih kurang sama tp boleh jimatkan masa..yakni xpyh susah2 pipe kaler by kaler..sekali pipe jek... terima kasih kepada pencipta resepi tersebut... 
 

 Kemudian, try buat biskut semperit dahlia.. lama dah tercari-cari resepi dahlia yang rasanya seperti dulu-dulu.. tahun ni masih belum jumpa, tp resepi yang i cuba ni boleh laaaa... agak menghampiri.. i buat seround je sbb frust kelopak dahlia xmau jadi cantik sampai abess adunan.. huhuhuh~
 xjumpa plk blog i cilok resepi sekut dahlia ni.. i salin balik lah... 

Bahan-bahan:

250gm butter
125gm gula kastor
3bj kuning telur (saiz B)
1 sdk esen vanila
secubit garam
250gm gandum
125gm kastard
125gm tepung jagung
ceri utk hiasan

Cara buatnya :

Pukul butter dengan gula kastor. guna whisker saja. kacau bagi rata. jgn pukul beria sgt smapai kembang ye..kalau pukul lama-lama sampai kembang nanti kelopak bunga mengembang dan jatuh..xcantik la nanti..

Pastu, masukkan kuning telur, esen vanila dan garam. kacau rata lagi.

Ayak gandum, tepung kastard dan tepung jagung. masuk sedikit demi sedikit ke dalam adunan butter telur tadi tu.. uli sampai jadi doh..test la picit pakai acuan semperit tu..agak-agak dah jadi cantik kelopaknye xpyh tambah gandum lagi..

Bila dah kompiden doh cukup molek, buatlah bunga dahlia. serikan dgn ceri sbg hiasan. boleh jg guna coklat cip.. xde masalah.. jgn sekat kreativiti anda...

Bakar guna suhu 150oc selama 20min. (part ni bergantung jg kpd oven masing² ye)

 Biskut semperit dahlia susu.. i amik rseepi kat Facebook.. xsedap la.. mintak maaf..
*citarasa masing-masing*

 lepas mengalami kekecewaan time buat sekut dahlia susu, i pun buat plk biskut kismis... emmm, pun xjadi jugak.. luka parah hati ini.. give up dah nak buat sekut..cukup-cukuplah 2 jenis tuh.. merajuk!

 xlama merajuk.. buat plk konfleks madu.. heheheh~
mudah ni..kompem jadilah.. 

Cairkan 6sdb butter, 6sdb gula pasir dan 2sdb madu.. dah larut dan sebati, bubuh la cornflakes sehingga mencapai tahap kemelekatan yang digemari.. tabur coklat urai or apa-apa hiasan utk bagi naik seri.. bakar jap guna suhu 150oc selama 10min..

 skrg paling suka makan kuih tart nenas.. berubah hormon cenggini la... hahahaha

 i cuba buat antara yang hot dipasaran skrg.. cubaan pertama buat bepang almond ni kekacang yg i guna (almond, kuaci dan biji labu) agak tebal..xtaulah teknik cemana nak buat bagi nipis sekata.. kena belajar dan byk membaca utk kumpul tips² yang berguna dipraktikkan..

 Pretzel celop coklat

Lebih coklat buat pretzel, i buat cocoa oat.. xlah membazir coklat tu.. sepatutnya guna white choc..tp xpelah...hentam sajelah.. kikikiki~

tahu x nak buat cemana? 

buh oat dan nestum dgn sukatan yg sama dlm coklat cair.. agak-agaknye campuran 3 jenis bahan ni serasi berganding, buh dalam acuan coklat/agar-agar.. sejukkan kejap (beberapa saat je) biar dia keras.. pastu kuarkan.. memandangkan i xde acuan cokelat, i sudukan aje guna sudu penyukat tu..buat bulat² buh dlm papercup.. 3 beradik tu suka benar...

setakat tu ajelah yg termampu buat.. balik kampung buat kek pulak.


Akhir kata, selamat balik kampung..semoga kita semua selamat sampai..boleh beraya dgn gembira. Mohon ampun dan maaf atas segala salah silap..harap segala yang xbest jgn disimpan dlm hati.. sama-sama kita mencipta sebanyak mungkin kenangan manis..hari tua esok xdelah nyesal.. insyaAllah panjang umur dan diberi kemampuan menunaikan semua rukun islam..

sekut raya tu penat-penat buat jgn tertinggal pulak... bawak balik!

 

 


Sunday, June 15, 2014

Feel Down


Pada ketika entry ini ditaip, sy sedang dlm keadaan yang tidak bermotivasi..
saya perlu kerja..perlu ada pendapat..supaya saya tidak berhutang untuk secupak beras..
tapi alangkah berbahagianya saya jika kerja itu amat menyenangkan hati... kan kan kan~

nak kerja dr rumah...bisnes apa?
jual kek? ntahlah..xgamak jual mahal..rugi modal plk nanti
MLM? xnaklah...kena buat loan
jual kuih..aloh brape sen aje untungnya.. xsabar nak tunggu plk rasanya dgn kemelut untung kecik..lgpun, kursus buat karipap mahal yurannya...ohok ohok~

hmmm~ keje gomen pun xleh stress sikit, ni nak berniaga pulak...xsedor diri betul la sitipajilah nih..huhuhuh~

sesungguhnya memang  saya tidak bersyukur kala ini... ampun kan hamba Ya Allah!

ikut hati, mati
ikut rasa, badan binasa

sokongan kalian yang disayangi amat bermakna sekali...


Sekian, sambung semula kerja yang tergendala... kikikik~

*pasrah*

Thursday, June 5, 2014

Amsyar 2yo Boy


Cerita tentang M. Amsyar Azhar Hamdi

 Tengok TV start balik taska sehingga dipaksa tido.. 
kalau x pukul 12mlm, kol 2pg dia tido la... tu pun bukan nyenyak sampai subuh pun...
ada musim nangis x bersebab;
ada musim nangis bersebab yang macam²..memula ummi papa berandaian begitu begini sampai pening layan amcha, lama² ummi dah x heran n kalut kalau amcha nangis...
ummi buat xtahu je... kikikiki~

 Tengah syok tengok TV la tu...

 habes je Susu Ibu dia sambung minum soya kotak... tu je yg dia nak...
antara susu yang pernah di cuba try test ialah:

Dutchlady 123
Pediasure
Friso
Sustagen
Karihome
Anmum

Bancuh la dalam botol susu mahal ke murah ke..plain kaler ke colourful ke..design cenggitu cenggini..BPA, x BPA..., cuba tukar puting botol dr versi jaman dulu kala hingga yg edisi paling latest, syor org tua-tua..syor pakar2 penyusuan bagai... huh, semuanya ditolak..atas dasar apa sebenarnya dia xnak,ummi dah xlarat nak pikir...

sebelum dia nak minum susu soya tu, susu badan dah kering dulu.. di antara waktu itu, dia cuma minum air masak je sikit... betapa nekadnye budak itu... ntah nak iktiraf "exclusive breastfeeding" ker idok xtahu la... 

 kalau x mickey mouse club house, tom & jerry cartoon.. hok tu je dia dia layan.. ulang la 40x pun xpe...

 Kalau nampak ummi mundar mandir *xkiralah masak ke kemas umah ke nyembang dgn jiran ke* nangislah dia... ummi kena duduk dpn dia, layan dia, peluk cium dia, tgk TV dgn dia, mengampu dia kaw-kaw br dia manis... kalau kakak mintak ummi dengar dia membaca, Amcha pun sebok la nak suh ummi komen bacaan dia sama... *padahal amcha belek-belek je buku tu*

balik keje, melangkah je masuk umah tiga-tiga panggil ummi serentak, berebut2 nak suh ummi dengar apa yg nak disampaikan/yg nak diceritakan/utk makluman dan tindakan...xtahu ummi nak jawab siapa dulu..nak tgk mana dulu...nanti merajuk la 2 drpd 3 kanak² tersebut... aduhai...
kata sayang papa, tp serba serbi suruh ummi...xpatut...xpatut...

 26 Mei baru ni birthday amcha
Ummi buatkan kek coklat utk cikgu Amcha, tp malangnya xsampai ke taska...huhuhu
mokcik n sepupu² ummi datang masa tgh mendeco... jd, celebrate awal sehari...xde masak pape melainkan makan kek saja coklat saja.. 

 Esoknya bila papa dah balik dr berkursus, ummi kerah papa suh belikan kek cantik n sedap sebutir..

 setahun dua lepas beli sedap bangat tp kali ni beli kurang rasa pulak.. kualiti x menentu..

selain tengok TV, dengar lagu comel and joget².. ummi lelap sat, dia kejut suh klik.. lepas klik-klik ummi lelap semula.. ulang kaedah tersebut sehingga dia tido sendiri.. denyut2 kepala ummi bila bangun pagi... 

pasal sakit demam xpyh citelah... kerap sgt..nak tumbuk gigi pun panas nye sipi-sipi nak 40darjah...cuti rehat habes ke dia je...uhuhhuhu~ selagi x sudah raya haji, selagi tu kena jimat cuti..claim pun amik cuti gantian..betapa pentingnya cuti berbanding duit seratus dua buat diri ini...

harap amcha besarnya seiring dgn budak² sebaya dia, mampu bersaing dan menjaga diri sendiri, cerah masa depan dan segala yang baik-baik saja buat amcha...

ummi sayang amcha, kakak n abang