Wednesday, July 23, 2014

Biskut Raya 2014


Hari ni dah 26 Ramadhan.. hari ni rasanya kebanyakan warga kota dah mula beransur surut..pulang ke kampung halaman masing-masing.. yang mana dtg kerja hari ni pun rata-rata half day je kot..kikiki~ i x half day kot thn ni.. tp rasanya tgh hari nak balik kemas kain baju... blom setel lagi.. baju kotor pun 2 kali mesin ada tu... huhuhu~ Kalau jaman bujang dulu seminggu dua nak balik kampung bag dah siap sedia dah tepi dinding...hahaha~ betapa xsabarnya nak balik kampung.. walaupun kampung itu dilabel sbg mundur oleh mereka² yg tertentu, i tetap bangga menjadi salah sorang warganya..

skrg ni bkn x semangat nak balik.. semangat jg tp part nak mengemas, menyimpan, melipat dan sbgnye itu xblh buat awal²..xboleh dizahirkan perasaan seronok/terkinja-kinja nak balik kampung sebagaimana dulu...rakyat jelata yg comei² tu suka 'menolong'...

Okeh, berbalik pada tajuk asal, sekut raya tahun ni i buat la huduh²..asal ada..atas faktor bala tentera nung alik kampung nung yg ramai dan rege kuih raya yang agak mengerikan harganya kala ini...hahaahah~ i order almond london dan kuih lidah buaya je dr kawan² opis yang amik order... xsampai hati x order.. lagipun memang xreti buat pun...

Minggu pertama puasa lg dah start mengukis.. semangat gilerr..ntah le bakpe...

 Sekarang biskut lidah kucing yang bewarna-warni tu sgtlah glamer... ramai jg yg jual.. harganya boleh tahan mahal pada i yang pendapatan x seberapa nih.. nak bg anak makan xblh beli sebekas cuma... memandangkan harga jualnya yang mahal, i pun google la resepinya.. biasa aje bahan²nye.. maybe part nak membentuk rainbow tu mahal kot..uhhuuh~ xde kemahiran xcantik jadinya.. so, krn ketidakmampuan dr segi kewangan, moh ler kite praktikkan bakat terpendam..kot-kot la berbakat... hahahaha~ dgn azam yg tinggi, i pun print la resepi tersebut.. tp bila tiba masa, malas la pulak... hahaha~ rasa x cukup masa..alasan...
i terjumpa resepi yg lebih kurang sama tp boleh jimatkan masa..yakni xpyh susah2 pipe kaler by kaler..sekali pipe jek... terima kasih kepada pencipta resepi tersebut... 
 

 Kemudian, try buat biskut semperit dahlia.. lama dah tercari-cari resepi dahlia yang rasanya seperti dulu-dulu.. tahun ni masih belum jumpa, tp resepi yang i cuba ni boleh laaaa... agak menghampiri.. i buat seround je sbb frust kelopak dahlia xmau jadi cantik sampai abess adunan.. huhuhuh~
 xjumpa plk blog i cilok resepi sekut dahlia ni.. i salin balik lah... 

Bahan-bahan:

250gm butter
125gm gula kastor
3bj kuning telur (saiz B)
1 sdk esen vanila
secubit garam
250gm gandum
125gm kastard
125gm tepung jagung
ceri utk hiasan

Cara buatnya :

Pukul butter dengan gula kastor. guna whisker saja. kacau bagi rata. jgn pukul beria sgt smapai kembang ye..kalau pukul lama-lama sampai kembang nanti kelopak bunga mengembang dan jatuh..xcantik la nanti..

Pastu, masukkan kuning telur, esen vanila dan garam. kacau rata lagi.

Ayak gandum, tepung kastard dan tepung jagung. masuk sedikit demi sedikit ke dalam adunan butter telur tadi tu.. uli sampai jadi doh..test la picit pakai acuan semperit tu..agak-agak dah jadi cantik kelopaknye xpyh tambah gandum lagi..

Bila dah kompiden doh cukup molek, buatlah bunga dahlia. serikan dgn ceri sbg hiasan. boleh jg guna coklat cip.. xde masalah.. jgn sekat kreativiti anda...

Bakar guna suhu 150oc selama 20min. (part ni bergantung jg kpd oven masing² ye)

 Biskut semperit dahlia susu.. i amik rseepi kat Facebook.. xsedap la.. mintak maaf..
*citarasa masing-masing*

 lepas mengalami kekecewaan time buat sekut dahlia susu, i pun buat plk biskut kismis... emmm, pun xjadi jugak.. luka parah hati ini.. give up dah nak buat sekut..cukup-cukuplah 2 jenis tuh.. merajuk!

 xlama merajuk.. buat plk konfleks madu.. heheheh~
mudah ni..kompem jadilah.. 

Cairkan 6sdb butter, 6sdb gula pasir dan 2sdb madu.. dah larut dan sebati, bubuh la cornflakes sehingga mencapai tahap kemelekatan yang digemari.. tabur coklat urai or apa-apa hiasan utk bagi naik seri.. bakar jap guna suhu 150oc selama 10min..

 skrg paling suka makan kuih tart nenas.. berubah hormon cenggini la... hahahaha

 i cuba buat antara yang hot dipasaran skrg.. cubaan pertama buat bepang almond ni kekacang yg i guna (almond, kuaci dan biji labu) agak tebal..xtaulah teknik cemana nak buat bagi nipis sekata.. kena belajar dan byk membaca utk kumpul tips² yang berguna dipraktikkan..

 Pretzel celop coklat

Lebih coklat buat pretzel, i buat cocoa oat.. xlah membazir coklat tu.. sepatutnya guna white choc..tp xpelah...hentam sajelah.. kikikiki~

tahu x nak buat cemana? 

buh oat dan nestum dgn sukatan yg sama dlm coklat cair.. agak-agaknye campuran 3 jenis bahan ni serasi berganding, buh dalam acuan coklat/agar-agar.. sejukkan kejap (beberapa saat je) biar dia keras.. pastu kuarkan.. memandangkan i xde acuan cokelat, i sudukan aje guna sudu penyukat tu..buat bulat² buh dlm papercup.. 3 beradik tu suka benar...

setakat tu ajelah yg termampu buat.. balik kampung buat kek pulak.


Akhir kata, selamat balik kampung..semoga kita semua selamat sampai..boleh beraya dgn gembira. Mohon ampun dan maaf atas segala salah silap..harap segala yang xbest jgn disimpan dlm hati.. sama-sama kita mencipta sebanyak mungkin kenangan manis..hari tua esok xdelah nyesal.. insyaAllah panjang umur dan diberi kemampuan menunaikan semua rukun islam..

sekut raya tu penat-penat buat jgn tertinggal pulak... bawak balik!

 

 


2 comments:

  1. banyaknya kuih raya uolls buat...:D

    ReplyDelete
  2. banyak ke..? xperasan plk.. mcm x byk jek... huhuhu~

    ReplyDelete