Tuesday, September 20, 2011

Custard Tea Cake


Mak-mak komplen.. semua rumah asik hidang kek coklat je.. kek bodoh lg sedap kata mereka.. hah? kek bodoh? hahaahahah...

Custard tea cake ni rasanya lebih kurang sama dgn 'kek bodoh' cuma ia lebih gebusss dan dalamnye ada manis-manis sos kastad. siapa² nak buat open house ujung minggu ni leh cuba. senang je.. variasikan perisa kek anda.. 


Bahan² Sos:

1 tin Susu cair/susu segar
2 sdb tepung kastad
2 sdb gula pasir
1 penutup botol esen vanila

Campurkan semua bahan dan masakkan atas api kecil. kacau selalu supaya kastad x berketul. Bila ia pekat dan mendidih, ketepikan dan sejukkan dalam suhu bilik.

Bahan² Kek:

100 gram butter
100 gram gula halus
2 biji telur
60 ml susu cair/susu segar
100 gram tepung gandum
11/2 sdk baking powder
1/2 sdk garam
50 gram tepung kastard

  1. Pukul butter dan gula halus hingga kembang
  2. Masukkan telur dan susu cair/susu segar. Pukul lagi hingga sebati.
  3. Ayak bersama gandum, baking powder, garam dan kastad ke dalam campuran yang dipukul tadi. Kacau rata.
  4. Bersihkan loyang. Panaskan loyang atas api. sapukan sedikit gris/marjerin dalam loyang
  5. Masukkan separuh adunan kek kedalam loyang
  6. masukkan sos kastad. pastikan sos kastad tidak meleleh hingga tepi loyang
  7. masukkan baki kek atas sos kastad.
  8. Bakar hingga masak. Suhu dan masa bergantung kpd oven masing². kalau oven kecil try guna suhu 170  darjah, masa lingkungan 23-30min.

Boleh tanya jika ada kemusykilan.

No comments:

Post a Comment